- Oggetto:
- Oggetto:
Orchard management for fruit quality II
- Oggetto:
Anno accademico 2012/2013
- Codice dell'attività didattica
- AGR0173
- Docente
- Prof. Roberto BOTTA
- Insegnamento integrato
- Fruit and grapevine cropping systems (AGR0173)
- Crediti/Valenza
- 3
- SSD dell'attività didattica
- AGR/03 - arboricoltura generale e coltivazioni arboree
- Oggetto:
Sommario insegnamento
- Oggetto:
Obiettivi formativi
Fornire conoscenze teoriche e pratiche sulle migliori tecniche di coltivazione e conservazione delle produzioni frutticole, con particolare riferimento alla filiera melo, nell’area piemontese (Italia nordoccidentale).
- Oggetto:
Risultati dell'apprendimento attesi
To provide theoretical and practical knowledge on the proper cultivation and handling of fruit crops, with particular reference to apple chain, in Piedmont (NW Italy).
- Oggetto:
Programma
Apple cropping system: Apple production in Piedmont and Italy.
Soil and climatic requirements for orchard planting. Main cultivars and cultivar groups. Rootstocks.
Fertilization and soil management. Training systems and pruning.
Management of factors affecting fruit quality. Apple quality evaluation.
Harvest and post-harvest handling.
Testi consigliati e bibliografia
- Oggetto:
Ferree D.C., Warrington I. (2003) Apples: Botany, Production and Uses, CABI Publishing, Wallingford, UK, 672 pp.
Knee M. (2002) Fruit quality and its biological basis. CRC Press. USA.
Ryugo K. (1988). Fruit culture. J. Wiley & Sons, Inc., New York.
Westwood M.N. (1993) Temperate zone Pomology, Physiology and Culture. Timber Press, Portland, OR, USA.
AAVV (2012) Arboricoltura generale. Patron editore. Bologna
- Oggetto:
Note
The class will be taught in English
- Oggetto: